Visble learning
Kinderen leren op school en thuis zichzelf en de wereld te ontdekken. Hierbij vinden wij het belangrijk dat zij kennis opdoen van de wereld. Door het aanbieden van verschillende thema's gedurende het jaar nemen we de kinderen mee in de wereld om hen heen.
Onder hoofd verstaan we de vakken rekenen, spelling/taal en lezen.
Op de Wiksel gebruiken we de digitale leeromgeving Snappet voor de verwerking van rekenen. De kinderen krijgen instructie van de leerkracht,
rekenen op papier en gebruiken een Chromebook voor de verwerking. Na de les kan ieder kind aan zijn of haar eigen leerdoelen werken op een eigen niveau. Voor taal en spelling gebruiken we de methode taal/spelling op maat. De kinderen krijgen een instructie en kunnen vervolgens zelfstandig
aan de slag. Tijdens het zelfstandig werken heeft de leerkracht tijd voor extra of verlengde instructies. Voor het leren lezen/technisch lezen is er
de nieuwe versie van Veilig leren lezen en bij het voortgezet technisch lezen gebruiken we de methode Estafette, die aansluit bij Veilig leren lezen, ook deze nieuwe methode richt zich niet alleen op het vlot en correct lezen, maar ook op het begrijpend lezen.
Het is belangrijk dat een kind zich op alle vlakken kan en mag ontwikkelen
Om goed inzicht te krijgen in de ontwikkeling, is het van belang dat een school zoveel mogelijk rekening houdt met de verschillen tussen leerlingen. Sommige kinderen zijn sterk in de theoretische vakken zoals rekenen en taal. Andere kinderen zijn juist op creatief vlak sterk.
Hieronder vallen vakken als techniek, creatieve vorming en muziek.
Deze ‘hart & handen’ vakken spelen een rol bij de ontplooiing van belangrijke vaardigheden, zoals doorzettingsvermogen, samenwerken, creatief denken en het uiten van gevoelens.
Op De Wiksel bieden wij een zo divers mogelijk programma aan, waarbij de talenten van de leerlingen zo goed mogelijk tot bloei kunnen en mogen komen.
Kanjertraining
Op onze school werken we volgens de principes van kanjer training.
De kanjertraining gaat over het bevorderen van onderling vertrouwen in groepen. Vertrouwen is de basis voor het creëren van rust in de klas. Het stimuleren van veiligheid en een prettig schoolklimaat. In een veilig klimaat werken leerlingen succesvol samen, hebben ze begrip voor elkaar, gaan ze respect vol met elkaar om, worden ze sociaal-emotioneel weerbaarder en krijgen ze zelfinzicht en zelfvertrouwen. De kanjertraining bestaat uit een elke week lessen en oefeningen. Om de sfeer in de klassen goed te houden of te verbeteren> met de kanjertraining zetten we teambreed en doelbewust in op gedragsverandering bij de leerlingen. Zo creëren wij een veilig klimaat bij ons op school.
Denk aan:
* Vieringen
* School brede activiteiten
De bibliotheek op school:
In onze basisschool is er een uitgebreide boekencollectie waar de kinderen boeken kunnen lenen. Daarnaast is er een leesconsulente vanuit de bibliotheek, die aan leespromotie doet en inspirerende lessen verzorgt.
In groep 1 en 2 beschikken we over tablets, die dagelijks ingezet worden.
Daarnaast zijn er b-bots (robots) op school aanwezig die bij thema’s ingezet worden, meestal onder begeleiding van een leerling uit de bovenbouw of een stagiaire.
Vanaf groep 3 worden er Chromebooks en tablets gebruikt, deze worden ingezet bij bijvoorbeeld de verwerking van de rekenles en biedt ondersteuning met programma’s voor leesondersteuning: Bouw! En automatiseren van rekenen: Bareka. De tablets worden tevens gebruikt bij het vak programmeren.