0512-341682
Medezeggenschapsraad

Medezeggenschapsraad

Wat houdt de medezeggenschapsraad in?

Iedere school heeft verplicht een Medezeggenschapsraad (MR). Dit is vastgelegd in de wet op de medezeggenschap (WMS). De MR is een inspraakorgaan voor ouders en personeel. De MR overlegt met het management van de school over schoolbeleid zoals bijvoorbeeld doelstellingen, onderwijskwaliteit, personeelsbeleid, veiligheid etc. De wet schrijft precies voor op welke gebieden het management aan de MR om advies en instemming moet vragen. Het managementteam vraagt bijvoorbeeld advies aan de MR over toelatingsbeleid van leerlingen of samenwerking met andere instellingen etc. Sommige plannen mogen pas worden uitgevoerd nadat de MR ermee heeft ingestemd. Dit speelt bijvoorbeeld bij het schoolplan, de samenstelling van de formatie en de onderwijstijden. Tenslotte heeft de MR ook initiatiefrecht. Dit betekent dat de MR op eigen initiatief voorstellen kan doen aan het management. Naast de formele bevoegdheden van de MR is de raad vooral een klankbord voor het management.
De MR bestaat uit tweegeledingen. Vertegenwoordigers van de ouders, dit zijn er 2. Vertegenwoordigers van het personeel, dit zijn er ook 2. Zij hebben zitting voor een periode van drie jaar. Na deze drie jaar zijn zij herkiesbaar, zolang zij deel uitmaken van de betrokken geleding. U krijgt bericht, wanneer u zich verkiesbaar kunt stellen voor de MR.

De MR kan o.a. advies geven bij de volgende zaken:

  • verandering grondslag school;
  • wijzigingen lesrooster;
  • fusie met andere school;
  • beleid inzake aanstelling/ontslag schoolleiding;
  • vakantieregeling.

De MR heeft instemmingsrecht bij o.a.:

  • De medezeggenschapsraad (MR) heeft twee rechten:
    1. Instemmingsrecht
    2. Adviesrecht Elke geleding heeft instemmingsrecht over die zaken die voor haar van wezenlijk belang zijn. Bijvoorbeeld: ouders en personeel moeten beide instemmen met het schoolplan, de schoolgids en de manier waarop ouders betrokken worden bij hulp in en aan de school. De ouders in de MR hebben instemmingsrecht over de besteding van de vrijwillige ouderbijdrage. Het schoolbestuur en de directie moeten in een aantal gevallen advies vragen over hun plannen met de school. Bijvoorbeeld over fusieplannen, het samengaan met een andere school en het ontslagbeleid. De MR wordt ten minste twee keer per jaar in de gelegenheid gesteld de algemene gang van zaken in de school met de bestuurder te bespreken.